Stypy

kaliaStypa, uroczysta uczta organizowana z powodu śmierci kogoś bliskiego lub znanej osoby, wojownika albo wodza. Uczty takie organizowano na cmentarzach zwanych żalnikami, co u Słowian wschodnich i południowych przetrwało w postaci połączonych z ucztowaniem obchodów Zaduszek.
Dzisiejsza nazwa uroczystego poczęstunku pochodzi od łacińskiego słowa stipis, które oznaczało składkową ofiarę i jednocześnie drobny pieniążek wkładany zmarłym w usta.

MENU

Propozycja I – 30 zł

Zupa:

  •  Rosół królewski z makaronem,warzywami i natką pietruszki

Danie główne: (serwowane na talerzach) 

  • Filet z kurczaka w złocistym cieście

  • Marchewka z groszkiem

  • Ziemniaki z wody z świeżym koprem

  • Bukiet świeżych surówek

Deser: (serwowany na paterach)

Ciasto mieszane ( 6 gatunków ) np: Sernik domowy z rodzynkami, szarlotka, tiramisu, raffaello, wuzetka, sernik na zimno z truskawkami

Napoje:

  • Soki owocowe oraz woda mineralna z cytryną – podawane bez ograniczeń

  • Kawa i herbata serwowana w dzbankach – podawana bez ograniczeń

 

Propozycja II – 35zł

Zupa:

  •  Rosół królewski z makaronem, warzywami i natką pietruszki

Danie główne:  ( serwowane na paterach)

  • Kotlet de’Volaille z masełkiem ziołowym
    Filet z kurczaka w złocistym cieście
    Zraz po staropolsku w sosie pieczeniowym z dodatkiem grzybów

  • Ziemniaki z wody z świeżym koprem, Ziemniaki zapiekane lub frytki

  • Bukiet jarzyna na gorąco np: marchewka z groszkiem, biała kapusta zasmażana z boczkiem, mieszanka warzyw królewskich

  • Bukiet świeżych surówek

Deser: (serwowany na paterach)

Ciasto mieszane ( 6 gatunków ) np: Sernik domowy z rodzynkami, szarlotka, tiramisu, raffaello, wuzetka, sernik na zimno z truskawkami

Napoje:

  • Soki owocowe oraz woda mineralna z cytryną – podawane bez ograniczeń

  • Kawa i herbata serwowana w dzbankach – podawana bez ograniczeń

 

Propozycja III – 43 zł

Zupa:

  •  Rosół królewski z makaronem, warzywami i natką pietruszki lub krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

Danie główne:  ( serwowane na paterach)  1,5 szt/os

  • Kotlet de’Volaille z masełkiem ziołowym

  • Filet z kurczaka w złocistym cieście

  • Pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym

  • Złociste udo z kurczaka w tymianku

  • Tradycyjny kotlet schabowy

  • Zraz po staropolsku w sosie pieczeniowym z dodatkiem grzybów

Dodatki :

  • Ziemniaki z wody , Ziemniaki zapiekane lub frytki

  • Bukiet jarzyna na gorąco np: marchewka z groszkiem, biała kapusta zasmażana z boczkiem, mieszanka warzyw królewskich

  • Bukiet świeżych surówek (2 gatunki)

Deser: (serwowany na paterach) 

Ciasto mieszane ( 6 gatunków ) np: Sernik domowy z rodzynkami, szarlotka, tiramisu, raffaello, wuzetka, sernik na zimno z truskawkami

Napoje:

  • Soki owocowe oraz woda mineralna z cytryną – podawane bez ograniczeń

  • Kawa i herbata serwowana w dzbankach- podawana bez ograniczeń

Wino białe lub czerwone 100ml – 5zł

Wódka 50ml – 5zł

* Powyższe menu dotyczy tylko poczęstunku po pogrzebie

 

Przedstawiono przykładowe menu, które wedle Państwa życzenia
możemy zmodyfikować

Reaturacja Kaszubska
ul Żeromskiego 63,
81-198 Kosakowo,
Tel. 58 665-66-11
Kom. 501 199 725,
Fax: 58 665 66 11,
e-mail: a.kotwicka@restauracja-kaszubska.pl
Nr Konta: 45 8351 0003 0014 2540 3000 0010
Wykonanie: MB @ NAUTIL.pl CreNetLinki